"Din ce în ce mai mult rețelele sunt cele care ne conectează"

 

 

Capitolul 1. Sisteme de calcul

 

1.1. Cum și unde sunt folosite calculatoarele?

 

Calculatoarele joacă un rol din ce în ce mai important și aproape indispensabil în viața de zi cu zi. Sunt folosite peste tot în lume și în toate mediile. Sunt folosite în afaceri, medii de producție, acasă, în birouri guvernamentale și organizații non-profit. Școlile folosesc calculatoarele pentru predare și pentru a înregistra datele elevilor. Spitalele folosesc calculatoarele pentru a păstra datele pacienților și pentru a le asigura îngrijirile medicale în funcție de acestea.  

 

În plus față de aceste tipuri de calculatoare, există multe tipuri personalizate de calculatoare proiectate pentru scopuri precise. Calculatoarele modificate pot fi integrate în echipamente precum: televizoare, case de marcat, sisteme audio sau alte echipamente electronice. Pot fi implementate chiar și în dispozitive precum mașini de gătit și frigidere, folosite în automobile, și avioane. 

 

Pentru ca cele mai multe calculatoare să poată îndeplini funcții utile, sunt trei lucruri care trebuie să funcționeze împreună:

 

1. Hardware - componentele fizice, atât interne cât și externe, care compun un calculator.

 

2. Sistemul de operare - un set de programe pe calculator care gestionează hardware-ul unui calculator. Un sistem de operare controlează resursele unui calculator, incluzând memoria și stocarea pe disc. Un exemplu de sistem de operare este Windows XP.

 

 

 

3. Aplicațiile software - programe încărcate în calculator pentru a executa o funcție specifică folosind capabilitațile calculatorului. Un exemplu de aplicație software este un procesor de cuvinte

 

 

1.2. Aplicații locale și de rețea

           

Calculatorul este util numai cât îi permite programul sau aplicațiile din el. Aplicațiile pot fi împărțite în două mari categorii:

 

 

 

 

O aplicatie poate fi clasificata ca locala sau de retea.

 

Aplicație locală - O aplicație locală este un program, cum ar fi un procesor de cuvinte, care este stocată pe hard disk-ul calculatorului. Aplicația rulează numai pe acel calculator.

 

Aplicație de rețea - O aplicație de rețea este o aplicație proiectată să ruleze într-o rețea, cum ar fi Internet-ul. O aplicație de rețea are două componente: una care rulează pe calculatorul personal al utilizatorului și o componentă care rulează pe un calculator la distanță. Emailul este un exemplu de o astfel de aplicație de rețea.

 

Cele mai multe calculatoare au instalată o combinație de aplicații locale și de rețea.

 

 

1.3. Clase de calculatoare

 

Există multe tipuri de calculatoare disponibile, incluzând:

 

Fiecare tip de calculator a fost proiectat cu un scop


precis, cum ar fi accesul portabil la informații, procesare sau grafică detaliată, și așa mai departe.

 

 

Cele mai comune tipuri de calculatoare folosite în mediul de acasă și afaceri sunt serverele, stațiile de lucru, calculatoarele de birou, laptopurile și alte dispozitive portabile.

Mainframe-urile, pe de altă parte, sunt calculatoare mari ,centralizate, care se găsesc în întreprinderi de mărime considerabilă și achiziționate prin intemediul unor vânzători speciali.

 

  

1.4. Servere, desktopuri si statii de lucru

 

Servere

 

Serverele sunt calculatoare de înaltă performanță folosite în afaceri și în alte organizații. Serverele furnizează servicii la mulți utilizatori sau clienți.

 

Componentele hardware ale unui server sunt optimizate pentru a răspunde prompt cererilor multiple din rețea. Serverele au mai multe procesoare, volum mare de Memorie (RAM) și multiple hard disk-uri de capacitate mare care asigură viteză foarte mare de citire a datelor.

 

Serviciile furnizate de un server sunt adesea importante și este posibil să trebuiască să fie disponibile către utilizatori mereu. Serverele, prin urmare, conțin adesea piese dublate, sau redundante pentru a preveni stricarea lor. La intervale regulate se face backup automat și manual pentru date. Serverele sunt de obicei ținute în zone securizate unde accesul este controlat.

 

Calculatoare de birou

 

Calculatoarele de birou suportă multe opțiuni și capabilități. O gamă largă de carcase, surse, hard disk-uri, plăci video, monitoare și alte componente sunt disponibile. Calculatoarele de tip desktop pot avea multe tipuri diferite de conexiuni, video, și un șir mare de periferice compatibile.

Calculatoarele de birou sunt folosite pentru a rula aplicații cum ar fi procesarea de cuvinte, fișe de calcul și aplicații în rețea cum ar fi emailul sau navigarea pe web.

Mai este un tip de calculator care poate semana cu un desktop, însa este mult mai puternic: stația de lucru.

 

 

 

Stația de lucru

 

Stațiile de lucru sunt calculatoare cu putere mare pentru afaceri. Sunt proiectate pentru aplicații particulare, de nivel înalt cum ar fi programele de inginerie (ex:CAD-Computer Aided Design). Stațiile de lucru sunt folosite în proiectarea de grafică 3-D, animație video și simularea realitații virtuale. Pot fi de asemenea folosite ca și stații de gestiune pentru telecomunicații sau echipament medical. La fel ca în cazul serverelor, stațiile de lucru au mai multe procesoare, cantități mari de RAM și mai multe hard disk-uri de capacitate mare care sunt foarte rapide. Stațiile de lucru de obicei au capabilități foarte avansate de grafică și un monitor mare sau mai multe monitoare.

 

Serverele, calculatoarele de birou și stațiile de lucru sunt concepute ca și dispozitive fixe. Nu sunt portabile, precum laptopurile.

 

 

1.5. Dispozitive portabile

 

În plus față de diversele tipuri de calculatoare fixe, există multe dispozitive electronice portabile disponibile. Aceste dispozitive portabile variază ca și mărime, putere și capabilități grafice și includ:

 

Laptopurile, denumite și notebook-uri, sunt comparabile cu desktopurile în utilizare și capacitate de procesare. Sunt dispozitive portabile construite sa fie ușoare și să folosească mai puțină putere, cu un mouse, monitor și tastatură integrate.

 

Alte dispozitive portabile, cum ar fi PDA-urile sau PC-urile de buzunar, au procesoare mai puțin puternice și mai puțin RAM. Au ecrane mici cu capabilități de afișare limitate și pot avea și o tastatură foarte mică. Avantajul cheie al calculatoarelor portabile este că informația și serviciile sunt disponibile imediat, aproape oriunde.

 

 

1.6. Reprezentarea binară a informației

 

Într-un calculator, informația este reprezentată și stocată într-un format digital binar. Termenul de bit este o abreviere la cifra binară și reprezintă cea mai mică parte a datelor. Oamenii interpretează cuvinte și imagini; calculatoarele interpretează numai tipare de biți.

 

Un bit poate sa aibă numai două valori posibile, cifra unu (1) și cifra zero (0). Un bit poate fi folosit pentru a reprezenta starea a ceva ce are doua stari. De exemplu, un întrerupător la lumină poate sa fie PORNIT sau OPRIT; în reprezentare binară, aceste stări ar corespunde la 1, respectiv 0.

Calculatoarele folosesc coduri binare pentru a reprezenta și interpreta literele, numerele și caracterele speciale. Un cod care se folosește frecvent este codul ASCII - American Standard Code for Information Interchange. Cu ASCII, fiecare caracter este reprezentat printr-un șir de biți. De exemplu:

 

Litera A mare= 01000001

 

Numarul: 9 = 00111001

 

Caracterul: # = 00100011

 

Fiecare grup de opt biți, cum ar fi reprezentarea de litere și numere, este cunoscut ca și byte.Codurile pot fi folosite pentru a reprezenta aproape orice tip de informație digitală: datele calculatorului, grafică, poze, voce, video și muzica.